понедельник, 7 марта 2016 г.

Малі олімпійські ігри


Мета: популяризація олімпійського руху серед учнів молодшого шкільного віку.
Завдання:
-       ознайомити з історією Олімпійських ігор;
-       розвивати фізичні якості учнів;
-       виховувати спортивний етикет.
Місце проведення: спортивна зала.
Інвентар: м’ячі (баскетбольні, тенісні, футбольні), обручі, стійки.

І.  Теоретична частина.
-       Хто з вас, діти, не любить спорту? Одні захоплюються волейболом і баскетболом, інші грають у футбол, займаються гімнастикою, боротьбою І легкою атлетикою. Заняття спортом допомагають нам стати сильнішими, витривалішими, здоровішими.
А зараз повернемось до історії. Перші відомі нам Олімпійські ігри відбулися у 776 році до нашої ери. Ігри у Стародавній Греції проводилися один раз на чотири роки на честь бога Зевса. Всі змагання та конкурси проходили в давньогрецькому поселенні
Олімпія що було розташоване в північно-західній частині півострова Пелопоннес на півдні Еллади.
На території Олімпії були розташовані гімназій, палестра, стадіон, гіподром, будинок для гостей, що дозволяло проводити грандіозні спортивні зма­гання. Під час Ігор дотримувалися священного миру. Будь-які військові конфлікти та сутички, де відбувалися Олімпійські ігри, заборонялися.
Учасниками ігор мали бути вільні греки-чоловіки та юнаки, що не порушували закон. Перші Олімпійські ігри тривали один день і програма включала один вид змагань. З розквітом і зростанням популярності Ігор на території Греції програма змагань поступово розширювалася. На подальших Іграх до програми входили панкратіон (поєднання боротьби з кулачним боєм), Пентатлон (п’ятиборство-стрибки у довжину, метання диска, біг, метання списа, боротьба), біг на різні дистанції, змагання на колісницях. Коли учень зробив п’ять кидків, пара міняється місцями. Дві пари працюють одночасно. Перша пара починає з точки № 1, друга – із  точки № 5. Кожен гравець рахує свої влучні кидки. Ці змагання тривали 5 днів.
Олімпійські ігри припинилися в 393 році нової ери у період правління християнського імператора Феодосія I. Вони лишили яскравий слід у світовій культурі. Тому цілком природно, що у різні часи робилися спроби їх відродити.
І   тільки видатному французькому просвітителю і гуманісту ХІХ століття барону П’єру де Кубертену вдалося реалізувати ідею відродження Олімпійських ігор. І 6 квітня 1896 року відкрились Ігри І Олімпіади.
Зимові Олімпійські ігри вперше офіційно були проведені 1924 року в Франції. Тричі (у 1916, 1940, 1944) Олімпійські ігри не проводилися з причини світових воєн.
У наші дні незалежна Україна теж приймає активну участь в Олімпійських іграх. На трьох по­передніх літніх іграх – у Атланті 1996., Сіднеї – 2000 р., Афінах – 2004 р. – нашим спортсменам вдалось завоювати 23 комплекти медалей. А на останніх ХХІХ Іграх у Пекіні 2008 р. українські спортсмени завоювали  27 нагород.
Першою олімпійською чемпіонкою в історії України стала фігуристка Оксана Баюл, першим чемпіоном Літніх Олімпійських ігор став борець греко-римського стилю В’ячеслав Олейник.
Свої золоті медалі Яна Клочкова виграла на Літніх Олімпійських іграх 2000 та 2004 років у комплексному плаванні на дистанціях 200 та 400 метрів; срібну медаль вона отримала на іграх 2000 року у плаванні вільним стилем на дистанції 800 метрів.
Наталя Добринська завоювала золоту олімпійську медаль на Олімпіаді в Пекіні в 2008 році. На попередній Олімпіаді в Афінах в 2004 році посіла восьме місце.
Віктор Геннадійович Рубан – український спортсмен, олімпійський чемпіон зі стрільби з лука на Олімпійських іграх у Пекіні 2008 року.
Інна Володимирівна Осипенко-Радомська – українська веслувальниця на байдарках, чемпіонка Олімпійських ігор в Пекіні, також бронзова.

II.    Практична частина
Ведучий. Олімпійські ігри – це важливі спортивні фестивалі в сучасному світі. Вони є грандіозним, яскравим святом світового масштабу, де незважаючи на гостру конкуренцію й запекле спортивне суперництво, панує атмосфера дружби і солідарності. Сьогодні чарівний світ олімпізму закликав юних спортсменів 3-А класу. Легку атлетику недарма називають «королевою спорту». Це наймасовіші змагання на Олімпіаді.

І змагання. Біг з перешкодами
Команди стоять у колонах. Перед кожною командою встановлюють два обручі. За командою «руш», перші учасники біжать до обручів, пролізають під ними, добігають до стійки і назад повертаються також під обручами. Виграє команда, яка швидше закінчить змагання.
Суддя оголошує результат змагання.
Ведучий. Наступне завдання пов’язане з легкою атлетикою – це стрибки. В олімпійську спортивну програму входять: стрибок у довжину, стрибок у висоту, потрійний стрибок, стрибок з жердиною.
ІІ   змагання. Стрибок у довжину
Ведучий. Перший учасник, кожної команди, стрибає у довжину з місця, від лінії старту, другий – від позначки, де приземлився попередній учасник. Так по черзі стрибають всі учасники кожної команди. Виграє команда, учасники якої в сумі стрибнули більшу довжину.
Суддя оголошує результат змагання.
Ведучий. Наступною олімпійською дисципліною є баскетбол. Це гра гігантів. А якщо ти не гігант? Як бути? Тоді розвивай вміння та спритність передавати та ловити м’яч.
ІІІ   змагання. «М’яч ведучому»
Команди шикуються в колону перед стартовою лінією. Капітани з баскетбольним м’ячем у руках повертаються кругом і стають за 2 м попереду своїх команд. За сигналом вони кидають м’яч переднім гравцям своїх команд. Останні, отримавши м’яч, кидають його (від грудей, з-за голови) капітану. Гравець, що виконав вправу, стає в кінець колони. Капітан тим самим способом передає м’яч наступному гравцеві і так далі. Перемагає команда, яка першою закінчила передачі м’яча.
Суддя оголошує результат змагання.
Ведучий. Якщо я запитаю вас, який вид спорту найпопулярніший у всьому світі, ви відповісте, що це. Правильно, футбол. В Україні також дуже люблять футбол. Хлопчики футболісти часто зустрічаються на своїх популярних змаганнях «Шкіряний м’яч». Також є і жіночий футбол. Сучасний футбол народився у 1863 році в Англії. Всі ви, звичайно, знаєте найкращого нашого футболіста Андрія Шевченка. А він також починав з таких змагань, як наші. Щоб добре грати у футбол, треба багато тренуватись. Найголовніше у футболі, щоб м’яч тебе слухався. А як слухається м’яч наших спортсменів, ми зараз побачимо.
IV  змагання. Футбольна естафета
Ведучий. Команди стоять у колонах. Перед кожною командою на віддалі 5 м стоїть перша стійка. Стійок – 4, віддаль між ними 2 м. У руках першого учасника м’яч. За командою «Увага!» перші гравці кладуть м’яч на підлогу, за командою «Руш!» ведуть м’яч ногою між стійками. Обвівши останню стійку, можна давати пас своєму товаришу. Команда, яка швидше закінчить естафету, стає переможцем.
Суддя оголошує результат змагання.
Ведучий. На Олімпійських іграх є види спорту, де треба вміти влучно попадати в ціль. Це стрільба з лука, стрільба кульова, стрільба стендова, Ми сьогодні не будемо стріляти, але влучати у ціль - будемо.
V    змагання. «Влучно у ціль»
Ведучий. Команди стоять у колонах. У першого гравця у руці тенісний м’ячик для метання. Перед кожною командою на віддалі 6 м лежить великий обруч, а на віддалі 7-8 м – малий обруч. Кожен учасник кидає м’яч один раз. Влучивши у великий обруч, команда отримує одне очко, влучивши у малий обруч - 3 очки. Виграє команда, у якої більша сума очок.
VІ    змагання. «У кого більша кулька»
Ведучий. За сигналом команди починають надимати кульки, глядачі рахують до 10. Звучить команда «стоп!». Виграє та команда. У кого більші кульки.
Суддя оголошує результат змагання.
VІІ    змагання. «Бій півнів»
Ведучий. Змагаються капітани команд. Учні заходять в коло, становляться на одну ногу і плечем намагаються виштовхати свого суперника з кола.
Суддя оголошує результат змагання.
III.    Заключна частина.
Ведучий. І ось наші змагання завершились. Всі учасники показали відмінні спортивні якості, волю до перемоги. Підтримували свої команди і вболівальники. А якого результату ви досягли, скаже головний суддя змагань.

Суддя підводить підсумки змагань, нагороджує переможців.









Комментариев нет:

Отправить комментарий