суббота, 1 ноября 2014 г.

Тема. Відгуки Афганських гір.

Мета. Розширити знання дітей про історичні події афганської війни; виховувати повагу і шану до воїнів-інтернаціоналістів та матерів, сини яких загинули в Афганістані.
Обладнання: малюнки, мультимедійна презентація.
Тип уроку: узагальнення і систематизація знань.

Слайд 1
Вчитель. Шановні гості, діти! Сьогоднішнє свято ми хочемо розпочати такими словами. Чи треба взагалі згадувати про війну!
Деякі кажуть, що не треба. Я думаю, що треба. Треба до тих пір, поки людство неспроможне бути сказати: «Ми не тільки не хочемо війни, ми зробили все, щоб її не було, і її не буде!».
Вчитель. Сьогодні ми зібралися на свято пам'яті, присвя¬чене воїнам-інтернаціоналістам, які   загинули в аф¬ганській війні., щоб вшанувати пам’ять тих, хто поліг на афганській землі. Молоді люди йшли туди не за орденами і медалями, вони  свято вірили, що виконують свій інтернаціональний обов’язок.
На нашому святі присутні воїни-інтернаціоналісти, учасники бойових дій в Афганістані.
Вчитель. 15 лютого минає 25 років із дня закінчення війни в Афганістані. Але ця війна наза¬вжди залишиться болем у серці нашого народу.
Так сталося, що 35 років тому, 25 грудня 1979 року, частини обмеженого контингенту радянських військ ступили на землю багатостраждального Афганістану. Україна тоді входила до складу Радянського Союзу, і тому наші солдати теж стали учасниками воєнних дій. Радянські воїни вірили, що виконують інтернаціональний обов’язок , тому тисячі радянських солдат були готові  віддати найдорожче - життя.

Слайд 2
Вчитель. Багатьом із них ніколи вже не повернутися до рідної хати, не побачити ні рідних, ні неба, ні своєї землі.
Вчитель. У афганській війні загинуло майже 15 тис. осіб. 290 воїнів пропали  без вісті. Жорстока, кривава війна в Аф¬ганістані. Скільки смертей,скільки горя за 10 років!
Потрапивши на палаючу афганську землю, мужні воїни-інтернаціоналісти всім сер¬цем прийняли її біль, як свій, і до останнього по¬диху захищали інтереси її багатостраждального народу.

Слайд 3 ( На фоні музики Н.Яремчук «Не жди»)
Вчитель. Чимало лiт минуло вiдтодi, як вивели з Афганiстану радянські війська, але рани цiєї війни кровоточать i досi. Не можуть матерi забути загиблих та покалiчених синiв, а дружини та дiти своїх чоловiкiв i батькiв. Ми маємо знати про страшнi подiї безглуздої афганської вiйни i пам’ятати, що і серед нас живуть люди, якi в 20-30 рокiв стали свiдками й учасниками воєнних подiй. І ми маємо пишатися їхньою мужністю, героїзмом, подвигом.
(Звучить уривок пісні про Афганістан)
Вчитель. Ветерани-афганці!
Скільки горя випало на ваше покоління! Але  ви мудрі.
Ви умієте прощати і любити. Для тих, хто побував в Афганістані й зараз пе¬ред очима постають жахливі картини боїв, облич¬чя товаришів, які загинули, а ночами сняться кош¬марні сни.
Повідайте, повідайте синам, Повідайте всім дітям, ветерани, Які шляхи пройти судилось вам в Афганістані…
Вчитель. Слово надається учасникам в Афганістані. Сьогодні ми висловлюємо вам, шановні воїни – афганці,подяку за проявлений героїзм і даруємо квіти.  (Діти дарують  квіти воїнам - афганцям)
Вчитель.  Пам'ять! Гірка пам'ять війни! Вона ніколи не згасне!
Летіли в Україну „Чорні тюльпани ” „ Чорним тюльпаном ”в Афганістані наші хлопці-інтернаціоналісти, називали військово-транспортні літаки Ан - 12, якими возили цинкові труни із загиблими воїнами на свою рідну землю.

Слайд 4 «Монолог пілота»
(Пісня «Чорний тюльпан» А.Розембаум)
Чорні тюльпани, несли на  бортах тисячі наших хлопців, які загинули в боях, які померли від ран і контузій, травм і хвороб. Сивіли від горя батьки й матері, ховаючи своїх дітей, сиротіли діти, вдовами ставали жінки в мирний  час. 

Слайд 5 « Пам’ятник війні »
Вчитель. На честь світлої пам'яті тих, хто віддав своє життя, увійшовши в безсмертя, у багатьох містах  встановлено тисячі пам’ятників та меморіалів. У нашому місті теж є пам'ятник, який знаходиться по вул. К.Маркса   (між медичним училищем та главпочтамптом). Схилимо голови перед світлою пам’яттю і вшануємо тих, хто віддав своє життя, увійшовши в безсмертя.

Слайд 6   (Звучить метроном хвилина мовчання)
Вчитель. Зараз мирний час, але шрами війни залишилися в кожному селі, місті. Ми, молоде покоління, завжди будемо пам'ятати про героїзм воїнів – афганців. Ми пишаємося тим, що в нашій школі відкритий музей Тані Комісаровій, яка навчалася у нашій школі і загинула під час цієї війни. Сьогодні її немає серед нас, але пам'ять про них навіки залишиться в наших серцях.
Вчитель. Закінчилась  війна.   Багато  молодих  воїнів-інтернаціоналістів  були  нагороджені орденами  і  медалями,  але найвищою нагородою тих,   хто  уцілів -  є   життя,   а  для   загиблих  - пам'ять.
Вчитель. Нашим гостям бажаємо здоров’я, щастя миру, душевного спокою, доброти у нашому домі,що зветься – Україна.
Вчитель. А нашим дітям побажаємо , також, здоров’я, успіхів у навчанні і щоб жили вони у мирному світі і нехай вони ніколи не дізнаються, що таке війна .Нехай залишиться війна тільки у музеї. Послухайте вірш «Де ховається війна?»

Слайд 7 «Де ховається війна?»
ДЕ ХОВАЄТЬСЯ ВІЙНА?
  —  Де ховається війна? —
 Запитав онук у діда.
 —  Хто її, онучку, зна... —
 Одне слово, дід не відав.
 А ховається війна
 Недалеко від людей.
 Знав хлопчина, де вона,
 І повів діда в музей.
 Цілий день його водив,
 Показав усе підряд.
 Скільки там усяких див:
 Мін, снарядів і гармат!
 Є землянка, дот, багнет,
 Танк, що якось уцілів,
 А на дубі — кулемет,
 Мов гніздо яких буслів.
  Клекотали там «бусли»,
 Аж здіймався ураган...
 Показав онук малий
 Діду «Афганістан».
 Ой кипіло на вітрах
 В «Афганістані» тім від атак,
 Що і досі бере жах.
 —  Ти боїшся, діду?
 —  Так.
 Здивувавсь онук: — Постій,
 Ти ж був мужній партизан...
 —  Слухай, любий друже мій, —
 Дід зітхнув, тоді сказав:
 —  Бач, страшніше, як війна,
 У житті нема біди.
 Хай зостанеться вона
 У музеї назавжди.
                                  В. Вішко
Вчитель. Наше свято ми хочемо закінчити піснею «Детство  – это я и ты!» 

Слайд 8 
(співають пісню слова М. Пляцковского, музика Ю.Чичкова «Детство  – это я и ты!»)


Вчитель. Наше свято закінчилося. Дякуємо, що ви завітали. 





















1 комментарий:

  1. Після цього уроку діти будуть більше поважати та шанувати воїнів-інтернаціоналістів!!мені сподобалось!

    ОтветитьУдалить